Oude cafés in de gemeente Olst-Wijhe

 

De drie hadden en hebben veel gemeen met elkaar in onze gemeente en er was vroeger een onlosmakelijke relatie tussen de drie. Het voortbestaan van de kerken in de huidige vorm staat onder druk, de gemeentehuizen blijken vaak van locatie te wisselen en het café verdwijnt. 

Zowel in de (oud) gemeente Olst als in de toenmalige gemeente Wijhe waren vroeger meer dan 30 cafés. Daarvan zijn er nu nog maar een paar over.

De tentoonstelling geeft een fraai overzicht van de oude cafés en brengt deze geschiedenis hiermee weer tot leven.

 

Eén van de verdwenen cafés is De Bastiaan aan het Kerkplein in Olst. Het café droeg eertijds de naam “Het Rode Hert” en was van koster-stovenzetter Nikkels. Ook was er begin 19e eeuw een kleine bierbrouwerij gevestigd. In de jaren 70 van de vorige eeuw was er de bar/dancing Black & White gevestigd. Het voormalige café doet thans dienst als verenigingsgebouw en is eigendom van de Protestantse Gemeente Olst.

 

Rond 1900 werd er heel wat alcohol genuttigd en niet alleen door “stille drinkers”, getuige het verslag van het Kantongerecht te Deventer in 1901. In dat jaar werden maar liefst 39 Wijhenaren wegens openbare dronkenschap veroordeeld! Toen de gemeente Wijhe in 1900 een nieuwe nachtwacht vroeg, vond men ’t blijkbaar nodig om in de oproep te vermelden, dat van de sollicitant verwacht werd “vrij te zijn van het gebruik van sterke drank”. (uit Publicatie: Rondom de Toren nr. 20 maart 1988)

 

Deze fototentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Kunst en Cultuur Olst-Wijhe. 

Met afbeeldingen uit het archief van Gerhard Aberson, van de historische vereniging ’t Olster Erfgoed en de Historische Vereniging Wijhe. 

ACTIVITEITEN AGENDA

van kunstenaarsforum ‘t Sal

HORECA/VERHUUR

Informeer voor horeca en/of zaalverhuur bij Brasserie Op Duur.
T: 0570-745044 E: leon@bijripperda.nl

www.brasserieopduur.nl    www.facebook.com/BrasserieOpDuur

ADRESGEGEVENS
Infocentrum IJssel Den Nul
Rijksstraatweg 109
8121 SR Den Nul
(0570) 745040