“ Olst de Bezetting, Olst de Bevrijding, Olst de Herdenking “

De expositie is ingericht door de tentoonstellingswerkgroep van ’t Olster Erfgoed met voorwerpen, druksels, affiches en foto’s die in de loop der tijd aan de historische vereniging zijn geschonken.

Wat het bijzonder maakt, zijn de “Olster” verhalen achter de voorwerpen en afbeeldingen.

Bezetting

De Nederlandse genie had op de eerste oorlogsdag, 10 mei 1940, de veerpont in  Olst tot zinken gebracht, zodat de naderende Duitse soldaten deze niet konden gebruiken. In juli 1940 werd de Olster veerpont gelicht, maar de bodem bleek te beschadigd.

Er werd een noodverbinding gemaakt. Twee schepen van R. Bakhuis & Co. werden, naast elkaar met daarop een planken vloer, gebruikt als veerpont. De gelichte pont werd in 1941 te koop aangeboden in de Venlosche Courant, de betreffende advertentie én afbeeldingen van de noodverbinding over de IJssel zijn tentoongesteld.

Bevrijding

Op 13 april 1945 werd Olst bevrijd. Die dag vond er in de Dorpsstraat (nu Aaldert Geertsstraat ) een gevecht plaats tussen een Canadese militair en een Duitse militair. De Canadees werd door zijn helm geschoten, hij overleefde de oorlog. Deze helm is, inclusief kogelgaten, te zien op de tentoonstelling. Overigens overleefde  de Duitser de oorlog niet….

Herdenking

In 1995 werd “50 Jaar Bevrijding”  onder leiding van de toenmalige burgemeester mw. Appel uitgebreid herdacht en gevierd. Straten waren versierd, er werden veel activiteiten georganiseerd en Canadese oud-strijders  waren te gast in het dorp. Van deze herdenking zijn de nodige memorabilia terug te vinden bij de expositie.

Het is voor jong en oud de moeite waard om voor deze tentoonstelling van ‘t Olster Erfgoed een bezoek aan het Infocentrum te brengen.

Het Infocentrum, Rijksstraatweg 109  Den Nul, is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

ACTIVITEITEN AGENDA

11-10-2020
Beleef de vogeltrek
in de Duursche Waarden
met een IJsselnatuurgids!
Voor jong en oud!
Geniet van wat de herfst u biedt

HORECA/VERHUUR

Informeer voor horeca en/of zaalverhuur bij Brasserie Op Duur.
T: 0570-745044 E: leon@bijripperda.nl

www.brasserieopduur.nl

ADRESGEGEVENS
Infocentrum IJssel Den Nul
Rijksstraatweg 109
8121 SR Den Nul
(0570) 745040