Merklappen tentoonstelling: Vrouwen langs de IJssel tonen hun werk

De merklap anno 2019

Vanaf 6 februari tot begin april is de tentoonstelling “de merklap anno 2019” te zien op de vide van het Infocentrum.

Borduren

Borduren wordt zeker al vijfduizend jaar uitgeoefend en is met name door chinezen tot een uiterste vorm van kunst verheven. Totdat de borduurmachine in het midden van de 19de eeuw werd uitgevonden, was het professioneel borduren een aangelegenheid van mannen. Zeg maar de potige Victor en Rolfs van weleer, want door de dikke materialen (kazuifels en mantels) was het vaak zwaar werk.

Huisvlijt

Het borduren als “huisvlijt” is mogelijk ontstaan uit verveling. Naast het produceren van nageslacht hadden adelijke dames geen klap te doen. Manlief was óf op oorlogspad, óf aan het bekokstofen van een gemene zaak, óf anderszins aan het rommelen (als u begrijpt wat ik bedoel). Het bleek ook handig. Eén à twee keer per jaar ging het linnengoed naar de wasserij en was het handig dat te merken: het merklapje (omstreeks 1500) was ontstaan.

Jonge meisjes pesten

Met de Lager Onderwijswet van 1878 werd het vak handwerken – en dus ook borduren - voor meisjes van 6 tot 12 jaar geïntroduceerd. Het hoorde volgens geleerde heren (Jan Kappeyne van de Coppello) tot de opvoeding van jonge dames. Die hebben tot ver na de Tweede Wereldoorlog gezucht onder het juk van hun handwerkjuf. Dat gepest is inmiddels ook al weer een halve eeuw geleden.

Anno 2019

Einde van de borduurkunst? Nee! In het huidig tijdsgewricht wordt het als zen ervaren, rustgevend in een wereld vol prikkels. Toen stond het namaken van letters en dergelijke voorop, nu is de eigen creativiteit leidend. Afke Wullink geeft cursussen in onder andere de gemeente Olst-Wijhe. Het “klasje van Afke” bestaat uit merendeels vrouwen uit Olst, Wijhe en omgeving. De huidige tentoonstelling laat zien hoe een verplicht nummer een mooie en unieke vorm van zelfexpressie is geworden.

De tentoonstelling is dagelijks gratis te bewonderen van 10.00-17.00 uur in het Infocentrum IJssel te Den Nul (Rijksstraatweg 109). Vanuit het Infocentrum kunnen tevens prachtige wandelingen gemaakt worden en binnen heerlijk koffie gedronken.

ACTIVITEITEN AGENDA

Onder leiding van een gids wandelen langs de IJssel

HORECA/VERHUUR

Informeer voor horeca en/of zaalverhuur bij Brasserie Op Duur.
T: 0570-745044 E: leon@bijripperda.nl 
Kijk ook onder: Bezoek-Horeca voor o.a. openingstijden en arrangementen.

ADRESGEGEVENS
Infocentrum IJssel Den Nul
Rijksstraatweg 109
8121 SR Den Nul
(0570) 745040