Expositie natuurfoto's Freek Veldman

Freek Veldman combineert zijn werk als drukker met zijn hobby als fotograaf. Daarmee is hij in staat prachtige projecties van het natuurleven weer te geven. Wonderlijk zijn de verhaallijnen van zijn leven die in die natuurplaten samensmelten. Als jongen van 15 jaar werd hij op vakantie in Oostenrijk door de fotografie gegrepen. Bovenop een bergtop vond hij een dure spiegelreflexcamera en toen de eigenaar zich niet meldde, mocht hij van de politie het toestel houden.

Hij begon fanatiek te fotograferen, alles in zwart wit en vooral familie en vrienden. Later, op de MTS in Deventer, sloot hij zich aan bij de fotoclub en leerde toen zijn eigen films en foto’s ontwikkelen en afdrukken, deed mee aan wedstrijden en won toen ook een paar keer met de onderlinge wedstrijden. Daar begint de tweede verhaallijn. Toen hij trouwde in Zwolle moest het serieuze geld binnengebracht worden en verdween de fotografie naar de achtergrond. Eerst werkte hij als reizende technicus meet- en regeltechniek bij Siemens in Den Haag en later bij Ahrend kantoormachines in Utrecht.

Hij specialiseerde zich in kopieermachines en ontwikkelde zo zijn liefde voor het gedrukte beeld. Met de kennis daarbij opgedaan, startte hij halverwege de jaren tachtig met een eigen drukkerij. In die overgangstijd begon hij ook te vissen en dat is de start van de derde verhaallijn. “Ik ben”, zegt Freek, “nogal ongedurig van aard en probeerde dat met vissen te beteugelen”. Maar tijdens dat vissen keek hij bij voortduring om zich heen, zag het krioelen van insecten in het gras en de vlucht van vogels in de lucht en verbaasde zich over dat alles. Gegrepen door de natuur om hem heen kwam langzamerhand de drang dat vast te leggen weer naar boven. Zijn rusteloze karakter maakt hem een atypische natuurfotograaf. “Ik kan niet urenlang stilzitten en wachten op een ultiem moment”.

Freek Veldman moet het hebben van de ingeving, van de plotsheid der dingen. In dat licht bezien is het dan ook niet vreemd dat de bijrijdersstoel van zijn auto wordt bezet door een camera - altijd paraat om te schieten.

ACTIVITEITEN AGENDA

27-10-2018
Expositie
"vrijwillig getoond"

HORECA/VERHUUR

Informeer voor horeca en/of zaalverhuur bij Brasserie Op Duur.
T: 0570-745044 E: leon@bijripperda.nl 
Kijk ook onder: Bezoek-Horeca voor o.a. openingstijden en arrangementen.

ADRESGEGEVENS
Infocentrum IJssel Den Nul
Rijksstraatweg 109
8121 SR Den Nul
(0570) 745040