“Op de koop toe en weggevertjes” 't Olster Erfgoed

 

Wie denkt dat deze acties en manier van klantenbinding iets van de laatste tijd is, heeft het mis!

Elke Nederlandse supermarkt organiseert tegenwoordig doorlopend acties om nieuwe en bestaande klanten te trekken, te binden of tot extra aankopen te verleiden. Denk aan de moestuintjes, smurfen, voetbalplaatjes enz. enz.

Wie denkt dat deze acties en manier van klantenbinding iets van de laatste tijd is, heeft het mis!

Erna Zijlstra en Lena van Duren van de tentoonstellingswerkgroep hebben een expositie ingericht met reclame-uitgaven  en weggevertjes uit het rijke archief van ’t Olster Erfgoed.

Bij de tentoonstelling ligt een Verkade album van Jac. P. Thijsse. Vanaf 1904(!) zaten bij de koekjes van Verkade plaatjes die in de albums konden worden geplakt ter illustratie bij de tekst van Jac. P. Thijsse. Deze actie bleek door de jaren heen een groot succes. In menig huishouden stond (en staat nog steeds) het Lente-, Zomer-, Herfst- of Winteralbum van Verkade.

En wie boven de 50 jaar kent Flipje niet? De gekleurde strips met de avonturen van Flipje en haar vrienden van De Betuwe werden vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw uitgegeven. Door een zegel van een etiket van een jampot te knippen, een aantal zegels op een briefkaart te plakken en naar De Betuwe te sturen, kreeg men het gewenste Flipje-boekje gratis toegestuurd.

Later waren er speldjes en sleutelhangers die bedrijven en winkels als weggevertjes op de markt brachten. Menig Nederlander heeft op zolder nog wel een verzameling liggen…

Ook kleine lokale middenstanders organiseerden de nodige reclame-acties. Op de tentoonstelling zijn onder andere kaartspelen, aanstekers, flessenopeners en mokken te zien, die in het verleden door (oud) Olster winkeliers aan hun klanten zijn weggegeven.

Wie de komende tijd het Infocentrum bezoekt, moet zeker deze leuke, nostalgische tentoonstelling bekijken. Voor velen een “oh ja, die had ik ook!” belevenis en voor anderen een kennismaking met reclame-uitingen uit het verleden.

Het Infocentrum, Rijksstraatweg 109 Olst, is dagelijks van 10 tot 17 uur geopend. De toegang is gratis.

 

 

ACTIVITEITEN AGENDA

Bushcraft voor kinderen
Zoek de stilte samen met een ZEN-leraar

HORECA/VERHUUR

Informeer voor horeca en/of zaalverhuur bij Brasserie Op Duur.
T: 0570-745044 E: leon@bijripperda.nl 
Kijk ook onder: Bezoek-Horeca voor o.a. openingstijden en arrangementen.

ADRESGEGEVENS
Infocentrum IJssel Den Nul
Rijksstraatweg 109
8121 SR Den Nul
(0570) 745040