Expositie Natuurderij Keizersrande

Terwijl het boerenleven in de uiterwaarden van de IJssel zich de afgelopen halve eeuw steeds meer terugtrok en Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer de regie over dit gebied flink in handen hebben genomen, lijkt de vijf jaar geleden opgerichte Natuurderij Keizersrande met hun boerderij buitendijks haast een anachronisme. Toch is dat niet zo. Op de expositie van het infocentrum, die tot begin juni is te bezichtigen, willen ze laten zien waarom.

Natuurderij Keizersrande (gelegen in de uiterwaarden tussen Olst en Wijhe) bestaat in de kern uit een biologisch dynamisch bedrijf met ongeveer 70 melkkoeien plus 90 stuks ander (jong)vee en heeft daarvoor circa 130 hectare grond tot haar beschikking. Daaromheen bevindt zich de Stichting Keizersrande die uitdraagt waar het bedrijf voor staat. Balans en cyclus zijn de begrippen waar het om draait.

In balans zijn met heel de omgeving, dus mens én natuur. Dat uit zich in kunstprojecten – een middel om anders naar de omgeving te kijken. In wandelingen die ook voor dat doel worden georganiseerd. In educatie voor basis en middelbaar onderwijs. In pro-actief natuurbeheer – het gebied is onderdeel van Natura 2000, een europees netwerk van beschermde natuurgebieden. En in waterbeheer in het kader van Ruimte voor de Rivier. Dat laatste zorgt ervoor dat mens en dier in Deventer, Olst en Wijhe droge voeten houden.

De Natuurderij zelf houdt haar eigen cyclus in stand. Mest wordt voedsel voor het gewas, het gewas voedsel voor de dieren en dat alles in evenwicht met elkaar. Dat wordt onder meer bewerkstelligd door het oude principe van de potstal en een lage “koeiendruk” op de percelen. Met uitzondering van de melk worden produkten als kaas en vlees lokaal aangeboden.

Dat er veel te vertellen valt, is wel duidelijk. Met de nieuwe tentoonstelling op Infocentrum IJssel Den Nul wordt een tipje van de sluier opgelicht. Op de website van de natuurderij vindt u meer informatie. http://www.keizersrande.nl

ACTIVITEITEN AGENDA

Voor kinderen en hun ouders, dus voor iedereen!
Een leerzame middag voor jong en oud!
Een natuur/knutsel middag
28-10-2018
Vogels spotten
Onder leiding van een natuurgids
3 uur lang struinen en uitwaaien

HORECA/VERHUUR

Informeer voor horeca en/of zaalverhuur bij Brasserie Op Duur.
T: 0570-745044 E: leon@bijripperda.nl 
Kijk ook onder: Bezoek-Horeca voor o.a. openingstijden en arrangementen.

ADRESGEGEVENS
Infocentrum IJssel Den Nul
Rijksstraatweg 109
8121 SR Den Nul
(0570) 745040