Expositie kinderboerderijden

 De één, Kinderboerderij Wijhe, ligt – klein maar fijn – tussen de woningen van de wijk Krijtenberg, de ander strekt zich langs de dijk uit aan de rand van Het kortrick, Olst-Zuid en de Zonnekamp.

Oorspronkelijk viel de kinderboerderij Vijverhof onder auspiciёn van buurtvereniging Het Kortrick als onderdeel van het plantsoen. Nu is het een zelfstandige stichting die de Kinderboerderij en het Wijkplantsoen beheert. Het plantsoen bestaat uit een geiten- en ezelsweide en de Harry de Jongweide met stal en hooiberg (Steltenberg).

De opzet van de Kinderboerderij Wijhe – onlangs vierden ze hun 25-jarig bestaan – is in aanvang een heuse kinderboerderij geweest met ook openingstijden (van 14.00 – 16.00 uur).

Beide Kinderboerderijen zijn in hun bestaan bedreigd geweest toen de gemeente Olst-Wijhe de broodnodige subsidies wilde intrekken. “ De toenmalige wethouder zag het meer als een uit de hand gelopen hobby van enkelingen”, zegt Henny Overkempe van Stichting Vijverhof. Toen bleek dat normaal plantsoenonderhoud door de gemeente duurder uit zou pakken, draaide het bestuursapparaat bij.

Jammer dat alleen dat argument de doorslag gaf en niet de sociale en educatieve aspecten die een wijk (of dorp) cohesie geeft. Dat vind ook Ibe Pelgrim van Kinderboerderij Wijhe. “ Graag willen wij weer scholen bij de boerderij betrekken. Maar daar hebben we wel meer vrijwilligers bij nodig”.

Vrijwilligers, daar draait het om. Want elke dag moeten de dieren gevoerd worden, één keer ’s morgens, één keer ’s middags. Graag wel op tijd, want dieren hechten sterk aan regelmaat. En de hokken en stallen moeten schoon gehouden worden. In Wijhe gebeurt dat elke dag, in Olst 1 maal per week. Het verschil zit hem in de ruimtelijke opzet.

Met de tentoonstelling op het Informatiecentrum willen de beide kinderboerderijen aandacht genereren voor hun zaak. Aandacht van sponsoren, donateurs en potentiёle vrijwilligers. Om de verbinding in stand te houden tussen mens en dier en tussen mensen onderling. Voorwaar een goede zaak!

 

ACTIVITEITEN AGENDA

pim pam pet, het vlooienspel, hoepelen, sjoelen enz.
Langs de IJssel in de Duursche Waarden
Voor kinderen en hun ouders

HORECA/VERHUUR

Informeer voor horeca en/of zaalverhuur bij Brasserie Op Duur.
T: 0570-745044 E: leon@bijripperda.nl 
Kijk ook onder: Bezoek-Horeca voor o.a. openingstijden en arrangementen.

ADRESGEGEVENS
Infocentrum IJssel Den Nul
Rijksstraatweg 109
8121 SR Den Nul
(0570) 745040