Streekdracht in Olst

De oorlog maakte het moeilijk om aan stoffen en aan kant te komen. De klederdracht nam daardoor snel af. Na de oorlog waren er nog maar enkele vrouwen die in de dracht liepen.

Vrouwen, mannen, meisjes en jongens droegen vroeger klederdracht. Jongens en meisjes droegen tot ongeveer hun derde jaar dezelfde kleding namelijk een jurkje. Pas als de jongetjes zindelijk waren, kregen ze een broek aan. Jongens droegen voor netjes bijna hetzelfde als mannen: een broek, een jasje en een vest. Doordeweeks was het meestal een kniebroek van zwarte pilo (pilo is de naam voor een sterk half-linnen, half-katoenen weefsel, dat vaak voor werkkleding werd gebruikt) en daarboven een blauwwit gestreepte, katoenen kiel.

Ook de meisjes waren kopieën van hun moeder met rok en jak met daar overheen een schort. Op zondag een witte schort, soms afgezet met mooi kant. En doordeweeks een geruite of blauw gestreepte schort.

De werkgroep tentoonstellingen van ’t Olster Erfgoed heeft uit het archief van de historische vereniging een boeiende expositie over streekdracht kunnen samenstellen. Er zijn mooie mutsen en rokken te bewonderen, evenals verschillende schorten, broeken, vesten en niet te vergeten schoeisel.

De tentoonstelling “Streekdracht in Olst” is te zien in het Infocentrum.

Het Infocentrum, Rijksstraatweg 109 Den Nul, is dagelijks van 10.00-17.00 uur geopend . De toegang is gratis.

 

ACTIVITEITEN AGENDA

Bekijk zelf de sterrenhemel
in de Duursche Waarden

HORECA/VERHUUR

Informeer voor horeca en/of zaalverhuur bij Brasserie Op Duur.
T: 0570-745044 E: leon@bijripperda.nl 
Kijk ook onder: Bezoek-Horeca voor o.a. openingstijden en arrangementen.

ADRESGEGEVENS
Infocentrum IJssel Den Nul
Rijksstraatweg 109
8121 SR Den Nul
(0570) 745040